Azt hiszem, mindegyikünknek voltak olyan eseményei, pillanatai az életben, amik közösségként határoztak meg többünket, melyek, ha szóba kerülnek, akkor nagy sztorizgatásokba kezdünk, jókat nevetünk, de leginkább újra összehoz minket.

Lehetnek ezek közt komoly kihívást jelentő közös feladatok, vicces játékok, amiket gyerekként tudtunk élvezni felnőtt létünkre, társasok, ahol kiderült, hogy ki nem tud veszíteni. De lehetnek extrémebb túrák, sziklamászás, ahol a feladás küszöbén egymást segítve sikerült megmászni a célt. A meghatározó pillanatok közt lehet olyan is, ami idővel vált jó emlékké, ilyen egy közös fagyos megázás a semmi közepén, amikor egy lépést sincs kedve már tenni az embernek, de muszáj. Amikor mindened vizes, fázol, de azt is közösen csináljátok, majd beértek a melegbe, és a kiborító hideg emléke elkezd egy jó sztorivá alakulni a közös megélésnek köszönhetően. Minden pillanat jobb és minden emlék mélyebb, jobb mesélni, ha közösen egy csapatként éljük meg. Nem csak baráti társaságok, hanem cégek tekintetében is különös erővel bír egy – egy ilyen alkalom, hiszen ezek után a munkaközeg is más megvilágítást kap.

Cégünket azt hiszem, nem kell bemutatni, legtöbben talán már személyesen is ismeritek.

Én azonban új vagyok itt… Nem olyan régen kerültem ebbe a csapatba.

Mindig is szerettem emberekkel foglalkozni, de ezt évekig a vendéglátásban tettem. Be kell valljam, hogy a csapatépítés még annál is jobban tetszik. Egyénekkel foglalkoztam külön-külön, egyéni problémákat kellett megoldani, és a jó sztorik is csak egy-egy emberhez kapcsolódtak. Persze ezekre is ugyanannyira szívesen tekintek vissza, de még “külső” résztvevőként is ad valami pluszt egy csapattal töltött nap története. A programok alatt sok kisebb csapattal találkozunk, akiket a nap végén látunk egy egésszé olvadni. Látjuk, hogy milyen viselkedés jellemző az egyénekre, és hogyan működik ez a csapat szintjén. Látjuk a játékok által megnyilvánuló ösztönös viselkedési formákat, és azt, hogy ha bizonyos tulajdonságokat levetkőz az ember egy-egy feladatban, akkor mennyivel hatékonyabbá válik a csapat. Részesei vagyunk pillanatoknak, amikor csoportba rakott egyénekből csapat válik egy problémamegoldás során, egy versenyhelyzetben, mert a feladat egyetlen hatékony megoldása, ha merünk egymásra támaszkodni. Pillanatok, történetek a résztvevőknek, és nekem, amik már nem az egyénről szólnak, hanem egy közösségről, amik, ha szóba kerülnek, akkor nagy sztorizgatásokba kezdünk, jókat nevetünk, de leginkább újra összehoz minket.

Ez az, amiről az új munkám szól…