Talán senkinek nem kell mondani, hogy napjainkban sorra záporoznak ránk a különböző kihívások. Logisztikai problémák, ellátási lánc problémák, munkaerőhiány, COVID és home office okozta kiégések.

Mit kezdjünk ezekkel? Menjünk el egy jó kis csapatépítésre, az együtt eltöltött idő majd feledteti a problémákat? Vagy adjuk át magunkat a világvége hangulatnak, és rettegjünk attól ami jön, bármi legyen is az? Talán egyik sem………

A csapatépítés a mai értelemben véve önmagában jó dolog, ha normál piaci körülmények vannak. Most, talán érdemes foglalkozni azzal, hogy csapat szinten határozzuk meg magunkat.

Mitől lesz csapat egy csoport?

Hol a helyem a csapatban?

A csapatom mely más területekkel dolgozik, milyen minőségű ez a kapcsolat?

Az egyénnek van-e igénye egy más típusú működésre a csapaton belül?

Van-e a csapatnak igénye a társterületek felé, egy más típusú együttműködésre?

Ezek az igények reálisak-e, vagy nekem/nekünk kell újra gondolnunk a saját munkánkat?

Rengeteg kérdés, amivel foglalkozni kell. Egy csapatépítő cég vezetőjeként, 25 éves szakmai múlttal talán mondhatom, hogy a csapatépítésnek, mint „műfajnak” létjogosultsága van. Viszont manapság, amikor rendkívül gyors döntéseket kell hozni, a csapatot kondicionálni kell! Rövidülnek a „parancsnoki” láncok, megnő az egyéni felelősségvállalás szerepe, felértékelődik a projekt szemlélet. Sok klasszikus, nagy múltú cégnél tapasztalom, hogy az eddigi döntéshozatali folyamatokat meg kell újítani, és be kell építeni több, új generációs mechanizmust.

Tehát kérdés, hogy mit tegyünk? Néhány jó hangulatú csapatépítés, és „nekifutásból” megoldjuk a problémákat az eddigi eszköztárral, vagy kicsit közben foglalkozzunk magunkkal, megpróbáljunk megújulni, és a jelenlegi nehéz helyzetből tanulva, erősebben jöjjünk ki a végén? Ebben tud segíteni a Team Coaching.

A csapatépítés is lehet jó megoldás egyes esetekben, pl.:  COVID utáni újra indulás, új munkatársak gyors integrálása, energetizálás, ünneplés, incentives.

A Team Coaching-ot azoknak ajánlom inkább, akik problémát akarnak feltárni, vagy projekt szerűen, több alkalmas csapatépítésben gondolkodnak, tréneri támogatással.

Bármelyiket is választják, sok sikert hozzá!