Alapvetően vagány csapatépítőkkel, tréningekkel, akár extrém programokkal is foglalkozunk, amikbe az autóépítés-ládaderbitől kezdve, a várfalon való leereszkedésen át, a szórakoztató kvízekig és stratégiai játékokig minden beletartozik, de most egy viszonylag új terepre tévedtünk mi is. Erről szeretnék egy kicsit beszámolni nektek.

Mi is lehetne jobb csapatépítés, mint közösen örömöt okozni másoknak?

Ősz első felében volt egy megkeresésünk karitatív csapatépítés céljából. Eddig nem volt gyakori az efféle érdeklődés, így ez a terület viszonylag újnak számít nekünk is. A jól ismert Team Challenge játékunkat terveztük átalakítani karitatív elemekkel. Minden állomáson más–más olyan eszközt építenek a résztvevők, amikkel támogatni tudják a rászorulókat. Korábban már volt példa Óriás Jenga festésre, ami egy gyermekotthon számára készült, most azonban kibővítettük a programpalettát a matatófal barkácsolással és cserépfestéssel.

Bevallom, én nagyon izgultam, mert még nem tudtam vizualizálni magamban, hogy pontosan mennyi időt is vesz igénybe egy matatófal vagy egy cserép szobor készítése. Abban voltam biztos, hogy én egy egész napot el tudnék tölteni csak az egyikkel, de voltak kételyeim azzal kapcsolatban, hogy ezt más is így látja-e. Kiderült, hogy a csapat is úgy érzi: nincs az az időmennyiség, amit ne lehetne rászánni a matatófal szerelésére.

De mi is ez pontosan?

Egy fal, amire minden létező apróságot fel lehet szerelni, ami zörög, világít, nyomkodható, kinyitható vagy éppen bezárható. Kiválóan fejleszti a kisgyerekek, bölcsődések és óvodások finommotoros képességeit.

Lényege, hogy a gyerek a játék során minél több érzékszervet használjon, legyenek rajta számára gondolkodtató feladatok, különböző nehézségűek, így tudnak a saját tempójukban fejlődni.

Ezen a program állomáson egy ilyen fejlesztő játékot alkothattak a csapatok, beletéve minden kreativitásukat, kiskori emlékeiket, kedvenc játékelemeiket kiélve gyermeki énjüket. Sikerült elengedni a hétköznapokat, kizárni a munkát, és a közös kreatívkodásra fókuszálni. Már az alkotás, fúrás, faragás, kötözés, festés és ragasztás élménye is nagy sikert aratott a felnőttek körében, de azt hiszem, hogy az egész hangulat fő motorja az volt, amilyen közös célt ez szolgált.

Kiknek készült?

Magánemberként korábbi eseményeknek köszönhetően kapcsolatban vagyok a veszprémi Csecsemő és Fogyatékos Személyek Otthonával, akiket felkerestem, hogy elfogadják-e ezt a felajánlást?

Számomra a legszebb „véletlen” az egészben, hogy kiderült, már évek óta szerettek volna matatófalat az intézetbe, de eddig nem volt rá lehetőségük. Majd kicsattantam boldogságomban meghallva, hogy a karitatív csapatépítés tényleg nagy segítséget nyújthat.

A programról készült képek sokat beszélnek arról, hogy a résztvevők, mit éltek át. Az átadást követő héten kaptunk egy telefont az otthonból, hogy hatalmas örömet okozott a fogyatékkal élő gyermekeknek a cég felajánlása. Sikerélményemben fel is hívtam ügyfelünket, akik nem kisebb boldogsággal fogadták ezt a visszajelzést.

Ez alkalom után úgy gondoltuk, hogy a Karitatív Team Challenge része lesz általános ajánlatunknak, hiszen minek lehet nagyobb csapatépítő ereje, mint közösen örömöt okozni másoknak?