Akinek már volt része olyan helyzetben, hogy döntést kellett hoznia arról, hogy egy vállalati képzéshez melyik tréningcéget válassza, az bizonyára saját tapasztalataiból tanulta meg, hogy a döntés nemcsak, hogy nem könnyű, de buktatói is vannak egy ilyen kiválasztási folyamatnak.

Ha minden rendben lezajlott, akkor vagy elsőre ráérzett a fontos elemekre, vagy szerencsésen alakultak a körülmények, vagy a szolgáltató cég végezte professzionálisan a dolgát.
Akit viszont már értek bosszúságok, vagy még a kiválasztási folyamat előtt áll, esetleg bővíteni kívánja információit, az hasznos segítséget kaphat ebből a tanulmányból, hiszen nem minden esetben és nem minden tréningcégnél van lehetőség próba tréning, vagy szakmai néven „pilot” tréning megtekintésére. (Illetve sok esetben ezekre a képzésekre nem is a tréning megrendelője megy el, tehát továbbra is megmarad a kérdés: Hogyan döntsek?)

Mindenek előtt nézzük meg a klasszikus kiválasztási folyamatot:

1. Ajánlatkérési feltételek megfogalmazása, oktatási pályázat kiírása
2. Ajánlatok bekérése a tréningcégektől
3. Ajánlatok összehasonlítása
4. Maximum 3 tréningcég kiválasztása, személyes meghallgatás
5. Döntés
6. Tréning előkészítése, lebonyolítása
7. Visszajelzés kérése a résztvevőktől és a képző cégtől

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, melyeket ha figyelembe veszünk, jelentős lépéseket tehetünk a sikeres képzések megvalósulása felé, és elkerülhetjük az alacsony színvonalú, kevésbé hatékony tréning okozta felesleges időpocsékolást és súlyos anyagi veszteségeket.

1. Ki képviseli a céget a tárgyalások során?
A legtöbb tréningcégnél általános gyakorlat, hogy az érdeklődő, potenciális ügyfélhez egy értékesítési munkatársat delegálnak, aki a tárgyalásokat lefolytatja és értékesíti az egyes tréningeket. Jó esetben ez a kolléga felkészült a cégből és az egyek képzésekből, megjelenése bizalmat ébreszt, ezért könnyen hajlunk az irányba, hogy megrendeljük a tréninget.
Azonban a tréner személyéről, aki a tréninget tartani fogja, nem sok információt sikerül megtudnunk, pedig a képzés sikere ezen áll, vagy bukik.
Az egyik leggyakoribb hiba, ha a tréner személyét figyelmen kívül hagyjuk a tárgyalások során, ezért feltétlenül ragaszkodjunk ahhoz, hogy azzal a személlyel is találkozhassunk, aki a tréningeket tartani fogja.

2. Hogyan tárgyal az adott tréningcég képviselője?
A tárgyalások során célszerű azt is megfigyelnünk, hogyan tárgyal az adott tréningcég képviselője. Nem csak arra érdemes figyelnünk, amit mond, hanem arra is, hogy hogyan csinálja.

Ha például értékesítési tréningről van szó, célszerű megfigyelni, hogyan végzi az értékesítést: mennyire figyel oda speciális igényeinkre, tud-e a mi nyelvünkön beszélni. Ha tárgyalástechnika, vagy prezentációs technika a téma, akkor érdemes azt is néznünk, Ő hogyan tárgyal, hogyan érvel, hogyan prezentál, ha pedig ügyfélkezelés, ügyfélismeret akkor azt érdemes figyelnünk, tud-e Velünk, ügyfelekkel bánni, illetve felismeri-e a döntéseink mögött húzódó valódi motivációkat.

3. Milyen szakmai tapasztalatokkal rendelkeznek a trénerek?
A jól hangzó név, a bevezetett márka és személyes szimpátia mellett az is nagyon fontos, hogy tudjuk, milyen szakmai tapasztalattal rendelkeznek az adott cég trénerei, mert szakmai tapasztalat hiányában nem biztos, hogy hiteles lesz az a tréning, amelynek lebonyolítására felkérjük a céget.
Ha értékesítési, ügyfélszolgálati tréninget rendelünk, akkor feltétlenül ragaszkodjunk hozzá, hogy olyan személy tartsa a tréninget, akinek van értékesítési, ügyfélszolgálati tapasztalata. Vezetői tréningeknél pedig elengedhetetlen, hogy legyen néhány éves vezetői gyakorlata is az oktatónak, hiszen a képzés csak így lehet hiteles és eredményes.

Sokat segíthetnek az adatok is, ezért lehetőség szerint kérdezzünk rá
– a cégre és a trénerekre vonatkozó tréningnapok számára
– a referenciák számára
– az ügyfélpanaszok vagy reklamációk arányára
– a tréningcég által tartott képzések számszerűsíthető eredményeire ügyfél oldalon

4. Van-e előzetes igényfelmérés és egyeztetés?
Érdemes azt is megfigyelnünk, végez-e az adott tréningcég előzetes igényfelmérést.Ennek hiányában ugyanis nem garantált a tréning hatékonysága.Hiszen előzetes felmérés nélkül honnan tudná a tréningcég, hogy mik az aktuális problémáink, milyen célt szeretnénk megvalósítani a képzéssel, kik lesznek a résztvevők, milyen előképzettséggel vagy szakmai tapasztalattal rendelkeznek? Nem utolsó sorban elsikkadhat az az információ is, hogy hogyan mérjük majd az eredményeket, vagy megrendelőként milyen eredménnyel leszünk egyáltalán elégedettek.

5. Van-e lehetőség a tréningprogram testre szabására?
A kisebb tréningcégek előnye a nagyokkal szemben, hogy programjaikat teljesen a megrendelők konkrét igényeire tudják szabni. Jó jel, ha az igényfelmérés fázisában az adott tréningcég a lehető legalaposabban feltérképezi vállalatunk és a résztvevői kör jellemzőit, valamint útmutatást kér a konkrét képzési célra vonatkozóan, és ezek ismeretében igényeinkre szabott tréningprogramot fejleszt.

Az ilyen képzések egy általános tréningtematikával dolgozó tréningcéggel szemben sokkal hatékonyabbak lesznek, hiszen az elméleti háttéranyagtól kezdve a konkrét szituációs játékokig mindent a mi igényeink szerint állítanak össze, így elkerülhetjük, hogy úgynevezett „dobozos tréninget” vásároljunk.

6. Van-e speciális szakterülete az adott cégnek?
A legtöbb tréningcég igen széles palettával jelenik meg a piacon: kommunikáció, ügyfélszolgálat, vezetőképzés, csapatépítés, tárgyalástechnika, stressz-kezelés, prezentáció, változás management, személyiségfejlesztés, értékesítés, időgazdálkodás, önérvényesítés… Minden egy helyen. Ilyenkor felmerülhet bennünk a kérdés, hogy lehet-e minden terülten kiemelkedőt, minőségit, mélységekbe menőt nyújtani. A válasz egyszerű: nem lehet.

Ha tréningcéget választunk, érdemes megvizsgálnunk, van-e olyan szűkebb szakterület, melyre az adott cég specializálta magát. Ha igen, ez mindenképpen jó jel, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy az adott téma vagy terület szakértői nem csak felszínes elméleti tudást, hanem releváns szakmai tapasztalatokat is beépítenek a képzésbe.

Árulkodó lehet a tanácsadó cég válasza arra a kérdésre, hogy van-e, volt-e olyan kérés, melyre nemet mondtak, vagy általában nemet mondanak.

7. Adoptálható-e a képzés a magyar viszonyokra?
A legnevesebb módszerek külföldről származnak – leggyakrabban Amerikából, Németországból vagy Hollandiából. A kérdés azonban nem az, hogy ezek a módszerek működnek-e a gyakorlatban, hanem az, hogy a módszerek Magyarországon, a mi sajtosságainkat figyelembe véve alkalmazhatóak-e. Mindenképpen biztató, ha az adott tréningcég saját fejlesztésű, vagy kifejezetten a hazai környezetre írt modulokat épít be a képzésbe.

8. Szentelünk-e kiemelt figyelmet a tréninghelyszínnek?
Érdemes figyelnünk arra is, hol tartjuk a tréninget, mert egy rosszul megválasztott helyszín akár alá is áshatja a képzés eredményességét.
 Ha túl kicsi a terem, a résztvevők egymás intim szférájában fognak tartózkodni. Egy kicsi terem azonnal behatárolja a tréning lehetőségeit is: kizárja a csoportos-mozgatós feladatok végrehajtását, ezáltal merevvé, fantáziátlanná válnak a modulok. A túl nagy terem sem megfelelő választás, hiszen egy hatalmas tér ridegen hat, és szintén kellemetlenül érzik benne magukat a résztvevők.

Nem biztos, hogy külső tréninghelyszínként egy divatos, felkapott, sokcsillagos szálloda a legmegfelelőbb választás. Mert lehet, hogy a tréningterem a recepció mellett van, ahova minden zaj beszűrődik, vagy a földszinten, utcára néző ablakokkal, ami elvonhatja a résztvevők figyelmét a tréningről. Ha nincs benne légkondicionáló, vagy nem szabályozható a fűtés, akkor előfordulhat, hogy nyáron túl meleg, vagy télen túl hideg lesz a terem, ahol a résztvevőknek egy-három napig ülniük kell. Ha fáznak, vagy melegük van ? azon túl, hogy átkoznak bennünket a helyszínválasztás miatt -, hamar elfáradnak, és nem a tréningre fognak koncentrálni.

Ha nincsenek preferenciáink, célszerű az oktatási ajánlattal együtt helyszínajánlatot is kérnünk az adott tréningcégtől, hiszen ők szakmai szemmel is meg tudják ítélni a helyszín minőségét, illetve azt, hogy megfelel-e az előzetesen meghatározott képzési célok megvalósításához. Ha van már preferenciánk, érdemes megkérnünk a tréningcég trénerét, hogy tekintse meg és véleményezze a helyszínt. Jó jel, ha az adott tréningcég több megtekintett és kipróbált tréninghelyszínnel rendelkezik, és akár az ország több pontján is tud ajánlani nekünk ideális képzési helyeket.

9. Biztosan a legdrágább a legjobb …
Ma már nem általános érvényű az a megállapítás, hogy minőséget kizárólag magas áron lehet vásárolni. Nagyobb tréningcégeknél ugyanis az ár tartalmazhatja a licence díjait, illetve gyakran a „márkanevet” is megfizethetjük. Egy közismert tréningcég, egy jól hangzó név, egy „márka” önmagában még nem jelent garanciát.

10. Vannak-e referenciák? Kiemelten figyelendő a titoktartás és diszkréció!
Ha a tréningcég erre a kérdésükre sorolni kezdi ügyfeleit és a felmerült problémákat, nem biztos, hogy a mi cégünkről is diszkréten beszél majd egy következő megrendelőnél (lehet, hogy éppen a mi konkurenciánknál) Érdemes ezért ezen a területen is próbára tenni az első rostán átjutott tréningcégeket. Menjünk bele konkrét részletekbe a múltbeli tapasztalatok alapján! Kérdezzük meg, hol, milyen típusú képzést tartottak, milyen problémákkal találkoztak és milyen eredményeket értek el! Érdemes figyelnünk arra, hogy a tréningcég említ-e konkrét cégnevet, mikor ezekről a tapasztalatokról beszél.

Amennyiben a tréningcég név nélkül, vagy csak iparág megemlítése mellett ad választ általános kérdéseinkre, mindenképpen egy biztosíték lehet számunkra, hogy cégünk legbelsőbb titkai is jó kezekbe kerülnek.

Ha egy tréningcég egyáltalán nem tud, vagy nem akar referenciákat felmutatni, akkor jobb, ha kiejtjük őket a rostán, hiszen ez aggodalomra adhat okot.

Ha van rá lehetőségünk, ne csak azoktól kérjünk visszajelzéseket, véleményeket, akik az adott tréninget megrendelték, hanem azoktól is, akik a programon személyesen is részt vettek és munkájuk során alkalmazzák is a tréningen tanultakat.

A legmegnyugtatóbb megoldás, ha csak azután kapjuk meg a tanácsadó cég ügyfelének nevét, telefonszámát és az ott tartott tréning típusát, ha ehhez az adott ügyfél, mint a tréning megrendelője vagy résztvevője kifejezetten hozzájárult.

Forrás: Profession.hu