Az előző blog bejegyzésemben ígértem, hogy beszámolok az online csapatépítés első élményeiről, tapasztalatairól.

Továbbra is szándékom, hogy írásaim tájékoztató jellegűek legyenek, könnyen emészthető formában, ezért több esetben a tudományos háttér taglalása nélkül, saját tapasztalatainkról írok.

Több szempontból is kíváncsian vártuk az első tapasztalatokat, többek között érdekelt, hogy egyáltalán technikailag lehetséges-e nagyobb létszám minőségi kezelése (90-100fő).

A tapasztalat az, hogy működik. Ahogy az élet legtöbb területén manapság, itt is kompromisszumokat kell kötni, arra kell törekedni, hogy a körülményekhez képest a lehető legjobb élményt, tanulást adjuk.

Az online csapatépítő programoknak, tréningeknek, játékoknak természetesen teljesen más dinamikája és környezete van, mint az offline eseményeknek, de az összehasonlítást nem is folytatnám, mert az írásnak nem ez a célja. Inkább a gyakorlatban szerzett tapasztalatokat osztom meg.

Az első tapasztalás – talán ez a mi kitűnő ügyfélkörünknek köszönhető ?, hogy nagyon fegyelmezettek a résztvevők. Mind a megjelenés, mind kommunikáció tekintetében. Nyilván ez függ attól is, hogy egyébként a cég életében mennyire van jelen a „hóm offisz”, és ennek milyen kutúrája van. A szembetűnő inkább az, hogy a szervezetek és a tagok, mennyire gyorsan alkalmazkodtak az új környezethez. Várakozásainknál sokkal „simábban” mentek a dolgok. És itt most nem a játékokra gondolok, hanem az online környezet miatti kommunikáció minőségére. Még egyszer, egyszerre 90-100 fő interaktív játékáról beszélek, nem 10-15 fő egyirányú kommunikációjáról, mint pl. egy online óra, vagy előadás.

A mi célunk az volt, hogy a kínált online csapatépítő játékok / tréningek valóban interaktívak legyenek, és csoportban kelljen működni a program során. Ebben komoly sikereket értünk el úgy, hogy vagy teljesen új programokat fejlesztettünk, vagy a meglévőket alakítottuk át.

A második tapasztalás, hogy mekkora igény van az online csapatépítésre. Sokkal nagyobb, mint vártuk. Az ellenállás vagy szkepticizmus helyett inkább izgatott várakozással, kíváncsisággal, és nyitottsággal találkoztunk. Ez lehet a partnerek tapasztalatai miatt is, akik „nyitottá”, inkább jelentkezés alapúvá tették nagyrészt a tréningeket, online csapatépítéseket.

A harmadik tapasztalás az, hogy mekkora nyitottság van megrendelői oldalról – még egyszer köszönet a partnereknek! – a közös tanulásra. Mindenki tudja, hogy ez egy „ilyen még nem volt” helyzet, és így is kezeli a megrendelői folyamatot. Őszinteséggel és nyíltsággal találkoztunk, ami nagyon kell a sikeres program összeállításához, mert most még kevésbé működnek az általunk amúgy sem kedvelt konzerv programok.

Ezek alapján mi lendületet kaptunk a további tanuláshoz, fejlesztéshez! Amint érdemi eredményeink, vagy megosztani való tapasztalatunk van a témában, jelentkezünk újra.

Mindezek mellett természetesen továbbra is nagyon várjuk, hogy visszatérhessünk az oly kedvelt outdoor, élmény alapú csapatépítésekhez. Jelenleg azért drukkolunk nagyon, hogy legalább februárban már korlátozás nélkül mehessünk a Bihari hegyekbe, ami Románia területén van, és helyszíne a Motorosszán túráinknak.

Addig is mindenkinek jó egészséget és kitartást kívánunk!